Fri frakt over kr 500,- vårsalg

null
Skjønnhet |

2 Jul

Foto: Hinda Fahre
Skjønnhet |

2 Jul

Din guide til UV-stråler og solbeskyttelse

Av: Sonja Wigert
null
Skjønnhet |

2 Jul

Skjønnhet |

2 Jul

Din guide til UV-stråler og solbeskyttelse

Av: Sonja Wigert

Omtrent 80 prosent av hudens aldring er forårsaket av solen og ytre påvirkning. Hva er det egentlig med solstrålene som gjør så stor skade på huden? Og vet du hvilke stråler solkremen din beskytter deg mot?

Først, la oss starte med de tre ulike typene for UV-stråling.

Hva er UVA-stråler?

Dette er de aldrende strålene. UVA-stråler ødelegger bindevevet slik at huden mister sin spenst og elastisitet, og det dannes rynker. Denne strålingen kan også føre til skader på de elastiske fibrene i huden, og arvestoffet (DNA), som kan føre til hudkreft.

I Norge om sommeren utgjør UVA omtrent 98 prosent av UV-strålingen. Disse strålene er sterke gjennom hele året, også ved overskyet vær – og penetrerer gjennom glass. Du er derfor ikke trygg selv om du sitter i bilen eller inne på et kontor med vinduer.

Artikkelen om den 69 år gamle trailersjåføren som vakte oppsikt i medier for noen år siden, er et tydelig eksempel på hvordan UVA-strålene går gjennom vinduer. Som følge av lang tids soleksponering gjennom bilvinduet på førersiden, er mannens halve ansikt dekket av rynker og har en kraftig fortykning, sammenlignet med resten av ansiktet.

Hva er UVB-stråler?

Dette er strålene som først og fremst gjør huden brent. Strålene skader overhuden og danner frie radikaler som forandrer hudcellenes arvemateriale (DNA). Disse strålende gir rødhet og solforbrenninger i huden, og kan utvikle tilfeller av hudkreft. UVB gir en dypere brunfarge enn UVA.

Hva er UVC-stråler?

De kraftigste og farligste strålene er UVC-stråler, men heldigvis absorberes denne strålingen av ozonlaget og andre gasser, som for eksempel oksygen, og finnes derfor ikke ved jordoverflaten.

Hva betyr solfaktor, og beskytter solkremen din mot både UVA og UVB?

Solfaktor er et tall som angir hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli solbrent, sammenlignet med uten solkrem. Solfaktor angir kun beskyttelse mot UVB-stråler. Pass derfor alltid på at solkremen din også er merket med UVA-beskyttelse, og forhør deg om hvor stor grad av UVA-beskyttelse det er i kremen før du kjøper den.

De aller fleste produsenter i Norge, følger EU-kommisjonens retningslinjer mot merking av solkrem. Retningslinjene sier at dersom solkremen er merket med UVA-beskyttelse, skal det være en UVA-beskyttelse tilsvarende minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen.

En solkrem vil altså aldri beskytte deg 100% mot UV-strålene. Dette er viktig å tenke på, og vise måtehold mot solen selv med en høy beskyttelse på huden.

Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?

Hvor mye en solkrem ødelegges kommer an på hvordan den har vært oppbevart. Dersom solkremen har vært utsatt for mye sol og varme soldager, kan holdbarheten være redusert og du bør derfor bytte ut solkremen. Har du oppbevart solkremen riktig, vil den fortsatt ha holdbarheten som er påført. Solkrem som har gått ut på dato bør byttes ut, da effekten kan være redusert.

Gode råd for å beskytte huden mot UV-stråler
  • Bruk solfaktor 50, hver dag gjennom hele året. Bruk litt tid på å finne din favoritt
  • Pass på at solkremen din også beskytter mot UVA stråler
  • Benytt gjerne et C-vitamin serum under solkremen din. Dette vil beskytte huden din ytterligere
  • Gjennom sommeren bør du smøre deg minimum hver annen time for å opprettholde beskyttelsen
  • Beskytt huden din med en lekker hatt, caps og solbriller
  • Vis solvett! Du får like mye glede av sol og sommer selv om du sitter i skyggen eller med ryggen til solen

Nyt sommeren, men nyt solen med måtehold.

Sommerklem fra Sonja

 

 

Din guide til UV-stråler og solbeskyttelse

Fri frakt over kr 500,- vårsalg