FRI FRAKT OVER KR 500,- vårsalg

Skjønnhet |

4 Feb

Foto: NINA SKALSTAD
Skjønnhet |

4 Feb

Supermat: Chiafrø

Chiafrø er en rik kilde til næringsstoffer og antioksidanter, og inneholder samtidig få kalorier. Her får du en liten innføring i næringen til chiafrø, samt oppskriften til den perfekte chia-frokosten.
Av: Sonja Wigert

Chiafrø er utrolig lett å få inn i kostholdet. De kan spises rå, og de passer perfekt i smoothie og juice, i grøt eller tilsatt i bakevarer. Du kan også strø dem på toppen av frokostblandinger, yoghurt, eller salater. Se lenger ned for oppskrifter på enkel pudding og grøt.

Kombinasjonen av protein, fiber, og den geléaktige konsistensen (når det blandes med væske) bidrar til en god metthetsfølelse som varer.

Omega-3 fettsyrer

Chiafrø er rike på flerumettede fettsyrer, spesielt omega 3-fettsyrer. 60 prosent av fettbestanden til chiafrøene består av omega 3-fettsyrer, noe som gjør dem til en av de rikeste plantebaserte kildene til disse fettsyrene. Omega 3-fettsyrer i Chiafrø kan bidra til å redusere betennelser, redusere høyt kolesterol, bekjempe akne, forebygge rynker, og bidra til å holde hud, hår og negler i pene.

Fiber

Fiber er forbundet med å redusere betennelse, senke kolesterolet og regulere tarmfunksjonen. Chiafrø er en god kilde til fiber, med hele 10 gram fiber i bare 2 spiseskjeer. Det utgjør 1/3 av det anbefalte daglige inntaket av fiber per dag.

Fiber holder insulinnivået lavt, hvilket vil bidra til å holde hormoner på et stabilt nivå. Ved å spise mye fiber og unngå hormonsvingerer er det lettere å la være å spise mat med mye fett og sukker, som kan påvirke huden din i negativ retning med akne, rødhet eller "livløs" hud som resultat.

Antioksidanter

Chiafrø er rike på antioksidanter som beskytter kroppen mot frie radikaler og aldring. Den høye nivået av antioksidanter bidrar også til at de har en lang holdbarhet. Chiafrøene kan oppbevares nesten to år i romtemperatur.

Mineraler

To spiseskjeer med chiafrø inneholder 18 prosent av det daglige anbefalt inntaket for kalsium, 35 prosent for fosfor, 24 prosent for magnesium og om lag 50 prosent for mangan.

Chiafrø er perfekt som frokost!

Disse to næringsrike frokostalternativene er supre å lage kvelden i forveien. Favoritter hos meg når jeg vet jeg har det travelt på morgenen, og samtidig ønsker noe sunt og godt som metter lenge.

Chiapudding

Ingredienser:

3,5 dl melk (Jeg bruker mandel eller kokosmelk)
1 dl chiafrø
1 ts vaniljeessens
1/2 ss agave

Blandes og settes i kjøleskapet over natten. Toppes gjerne med litt bær, nøtter, kokosflak ol.

Chiafrø & Overnight Oats

Ingredienser:

1,5 dl melk (jeg bruker havre eller soyamelk)
100 g valgfri yogurt
1 dl havregryn, gjerne økologisk
1 stor spiseskje chiafrø
Søtning ved behov

Blandes og settes i kjøleskapet over natten.

God frokost!

Klem fra Sonja

 

Kilder: "Top 10 Health Benefits of Chia Seeds" av ernæringsfysiolog Jen Hathwell, healthyeating.sfgate.com.

 

Flere Stories
Skjønnhet |

9 Dec

Hudpleietips for festsesongen

Nå som desember er her betyr det mer festlige anledninger med alkohol, fet mat, mye sukker og mindre søvn. Det er ikke huden så veldig glad i. Den kan slå seg vrang, med tørre og irriterte flekker, og bli ekstra sensitiv. En god hudpleierutine blir derfor veldig viktig i ukene som kommer.
LES ARTIKKELEN
Skjønnhet |

21 Nov

Den definitive julegaveguiden til damene i ditt liv

Ønsker du å gi julegaver som er skreddersydd de du er glad i? Her finner du gavetips spesielt tilpasset tre viktige damer på handlelisten.
LES ARTIKKELEN
Skjønnhet |

5 Nov

Slik vet du hudtypen din

Er du usikker på om du har tørr, fet eller normal hud? Da er du ikke alene. Heldigvis er det ikke noe hokus pokus å finne ut hvilken hudtype du har. Her finner du svaret.
LES ARTIKKELEN
Skjønnhet |

23 Sep

6 råd for å redde tørre vinterlepper

Når nettene blir lange og kulda setter inn, er det lett å gå i fella for tørre vinterlepper. Men selv om gradestokken synker og antall peiskvelder øker, er du ikke pålagt å plages med tørre, sprukne lepper i flere måneder fremover. Vi har samlet seks råd for å redde ansiktets mest utsatte område.
LES ARTIKKELEN