Fri frakt over kr 500,- vårsalg

toppbanner
Skjønnhet |

18 Dec

Foto: HINDA FAHRE
Skjønnhet |

18 Dec

Trygge skjønnhetsrutiner for gravide

Nå som jeg selv er gravid forstår jeg hvorfor jeg har fått så mange spørsmål rundt temaet “trygge skjønnhetsrutiner for gravide”. Med dette innlegget ønsker jeg å fortelle hva jeg, som hudterapeut, forholder meg til gjennom min graviditet. Forhåpentligvis vil jeg berolige deg litt, i jungelen av råd og skremselspropaganda som finnes der ute.
Av: Sonja Wigert

Et raskt søk på Google etter skjønnhetsrutiner for gravide, og jeg sitter igjen med et inntrykk om at jeg må gå rundt som «en grå mus» gjennom hele graviditeten, dersom jeg skal være på den sikre siden. Du finner alltid noen som advarer mot alt fra å lakke negler til å farge håret, sette på vippe extensions og jeg vet ikke hva det ikke advares mot…

To hovedårsaker til at kosmetikk nevnes i forsiktighetsreglene for gravide

Det ene skyldes at man av etiske årsaker ikke tester på gravide, og stoffer som kan tas opp i kroppen unngås derfor av sikkerhetsmessige årsaker og ikke nødvendigvis fordi de er dokumentert som skadelig eller farlige for fosteret.

I tillegg er man opptatt av den totale eksponeringen av stoffer. Får man i seg stoffene fra flere ulike kilder, anbefales forsiktighet i både kosthold, kosttilskudd og kosmetikk. Dette gjelder spesielt A vitamin som i kosmetikk er en fantastisk ingrediens med kraftige anti aldrende egenskaper. Selv om det skal veldig mye til å få i seg for mye A vitamin gjennom huden, velger jeg å unngå produkter med A vitamin under graviditeten.

Utover dette, er dette med «farlige ingredienser for gravide» egentlig ikke er noe stort tema. Hudpleieprodukter som kan være skadelige for gravide, er ikke tillatt å selge i Norge. Myndighetene ved Mattilsynet skal sørge for at alle produkter som omsettes i landet er trygge for alle, også for gravide.

Forandringer under graviditet

Et morsommere tema, og et tema som opptar meg mye mer: Hvordan sørge for at jeg føler meg på mitt beste i en periode der det skjer store forandringer med både kropp og hud?

Mange opplever under svangerskapet at eksisterende hudproblemer forverres, eller at nye hudproblemer dukker opp underveis i graviditeten. Svangerskapet fører til en rekke forandringer som påvirker kvinnens immunforsvar, hormonsystem, forbrenning og blodkar. Disse forandringene kan også påvirke huden.

De vanligste hudforandringene og trygge skjønnhetsrutiner for gravide:
Økt pigmentering

Økt pigmentering i huden sees hos nærmere 90 prosent av alle gravide kvinner, og skyldes hormonforandringer. Det vanligste er en lett økning av brunfargen i huden på kroppen enkelte områder, som rundt brystvorter og i armhulene. I tillegg kan man også lett også få ujevn pigmentering i ansiktet og andre deler av kroppen som utsettes for sol.

Et must er å brukehøy faktor(SPF) hver eneste dag under graviditeten, og gjerne smøre deg flere ganger om dagen hvis du er gravid midt på sommeren. Jeg sverger i tillegg til et høykonsentrert C vitamin serum for ytterligere beskyttelse mot pigmentering. C vitamin virker også positivt på kollagen og elastinproduksjonen og gir en sunn og fin glød. Her finnes det mye gode produkter i flere prisklasser, men sjekk konsentrasjonen i produktet, C Vitamin konsentrasjonen på serumet bør være 10-20% eller høyere. Jeg bruker for tiden Dermaceutic Tri Vita C30 med 30% konsentrasjon.

Urenheter

Med økt hormonell aktivitet, økt væskemengde, og stress kan dette føre til kviser og urenheter i ansiktet, bryst og rygg. Jeg har nå trappet opp besøkene hos min faste hudterapeut, og gjør jevnlige behandlinger for å holde huden i sjakk gjennom graviditeten.

Har du som meg en hud som lett får tilstopninger, vil jeg absolutt anbefale et besøk hos en hudterapeut en gang i måneden gjennom hele graviditeten. Selv om jeg i prinsippet kan gjøre behandlinger på meg selv, elsker jeg å bli dullet med av en dyktig terapeut. Jeg kan varmt anbefale Ida Heggen og Helene Gulden som jobber i min tidligere klinikk, V By Sonja Wigert i Vibesgate, samt Gerd Stenheim som holder til litt lenger ned i gaten på BeautyStudio.

Behandlinger jeg unngår under graviditeten er sterke peelinger hvor man flasser mye etter behandlingen. Unngår dette da jeg ikke vet hvordan huden vil reagere, samt at det kan øke faren for pigmenteringer i en tid hvor huden kan reagere annerledes enn normalt. I tillegg er dette selvsagt ikke tiden for å teste botox eller filler preparater. Skal du kjøpe produkter som motvirker urenheter i graviditeten, se etter ingrediensen salisylsyre. Meget effektivt mot akne-bakterien, og er en helt trygg ingrediens under graviditet.

Glød!

Mange opplever heldigvis også at huden forandrer seg til det bedre gjennom graviditeten. Fra og med andre trimester opplever mange den mye omtalte gravidgløden! Jeg har ikke sett så mye til den enda, men krysser fingrene for at den snart dukker opp. Grunnen til at dette skjer er hormonene østrogen og progesteron. Nivåene av disse øker gradvis utover graviditeten og det er disse som påvirker kvinnens hud og glød. I tillegg produseres mer blod i kroppen for å kunne tilføre foster nok av livsviktige stoffer.

Østrogen sørger for en utvidelse av blodårer for å sikre god blodtilførsel til morkake og foster. Dette fører til økt blodgjennomstrømning også i huden og spesielt i ansiktet. I tillegg føler mange at huden plumper til seg litt ut utover graviditeten, og små linjer forsvinner!

Ta vare på deg selv

Selv om det ikke er noen grunn til å uroe seg for skadelige ingredienser i produkter man kjøper i Norge, får mange et økt fokus på økologiske produkter under graviditeten. For min del kommer jeg til å være særlig bevisst på dette etter babyen blir født. Med mye hud og nærkontakt med babyen, kommer jeg til å smøre meg med rene og gjerne økologiske produkter uten parfyme.

Sist, men ikke minst kommer jeg til å bruke graviditeten til å ta ekstra godt vare på meg selv. Jeg skal gå lange turer, små løpeturer, hvile mye og være god på å prioritere hvordan jeg ønsker å bruke tiden min. Nå som kvalmen begynner å roe seg, har økt fokus på hva jeg putter i meg, og at jeg får i meg riktige næringsstoffer som babyen trenger (jeg vil skrive mer om dette i et senere innlegg).

Kos deg med graviditeten!

Klem Sonja 

Flere Stories
Skjønnhet |

3 Apr

Vet du egentlig hvilken hudtype du har?

I løpet av mine år som hudterapeut, opplevde jeg ofte at klientene mine hadde en helt feil oppfatning av hvilken hudtype de hadde. Dette fører ofte til at man bruker feil produkter, som igjen kan føre til en forverring av huden.
LES ARTIKKELEN
Skjønnhet |

14 Mar

Hvordan bremse hudens aldringstegn

Noen faktorer som synkende østrogen nivå og som fører til slapp hud samt genetikk som påvirker hudens aldring, kan vi dessverre ikke kontrollere. Det er imidlertid også flere ytre påvirkninger som medvirker til hvordan hudens eldes, og med riktig fokus kan dette utgjøre en vesentlig forskjell på hudens utseende.
LES ARTIKKELEN
Skjønnhet |

4 Feb

Supermat: Chiafrø

Chiafrø er en rik kilde til næringsstoffer og antioksidanter, og inneholder samtidig få kalorier. Her får du en liten innføring i næringen til chiafrø, samt oppskriften til den perfekte chia-frokosten.
LES ARTIKKELEN
Skjønnhet |

26 Jan

Hvordan forebygge – og redde – tørr vinterhud?

Vinteren er tiden for deilige skiturer og rolige peiskvelder inne. En koselig tid, men også en tid som kan være veldig utfordrende for huden vår. Still forberedt – og la denne vinteren bli den beste for huden din!
LES ARTIKKELEN